Schilder de annexatie!
De Sloterpolder bij de Postjesweg met de inmiddels alweer afgebroken St. Augustinuskerk, Chris Schut 1951
Gepubliceerd op 29 december 2020
Op 30 december wordt het startschot gegeven voor de schilderwedstrijd ‘De geannexeerde gemeente Sloten; toen, nu of straks’. Deze wedstrijd staat helemaal in het teken van 100 jaar annexatie. Immers, op 1 januari 1921 annexeerde Amsterdam elf buurgemeentes geheel of gedeeltelijk. Iedereen die op zijn of haar manier deze annexatie wil uitbeelden wordt uitgenodigd vóór 15 juni zijn schilderij in te dienen.
Alles is mogelijk!
Het is precies een eeuw na deze inlijving dat de werkgroep Historie Sloten-Oud Osdorp in samenwerking met maandblad 'Ons Amsterdam' deze schilderwedstrijd uitschrijft. Deelnemers worden uitgenodigd om uit te beelden hoe Sloten er vroeger uitzag, of hoe het huidige grondgebied er uitziet, of hoe u verwacht (of vreest) dat het er in de toekomst uit zal zien. Op deze schilderijen is álles mogelijk, óók een combinatie van verleden, heden en toekomst. Het gaat in dit geval om het gebied van de voormalige gemeente Sloten dat zich tot 1921 uitstrekte van de Schinkel tot de ringvaart Haarlemmermeer, ofwel om het huidige Nieuw-West en een deel van West.
Cultuurhistorie behouden
De organisatie van deze wedstrijd wil op deze manier de aandacht vestigen op de recente geschiedenis van Amsterdam en het belang van behoud van de cultuurhistorie uit de voormalige gemeente Sloten. De deelname staat kostenloos open voor alle (amateur)schilders van alle leeftijden. En het is tevens een leuke vrijetijdsbesteding, zeker in deze coronatijd! Een professionele jury, voorgezeten door een oud-docent van de Rietveld Academie, zal een keuze maken uit de inzendingen. De winnaars ontvangen een cheque van 500 euro, 250 euro en een duocadeaubon voor een workshop. Deze wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Nieuw-West.
Expositie
Twintig genomineerde schilderijen zullen op een tentoonstelling worden geëxposeerd. En het Amsterdam Museum gaat bekijken of een of meer schilderijen in hun collectie passen, uiteraard met instemming van de maker. Tevens worden alle inzendingen opgenomen op de website geheugenvanwest.amsterdam
Deelnemersvoorwaarden
Alle informatie over deze wedstrijd vind je op de website annexaties1921.com
Wie aan deze schilderwedstrijd mee wil doen, doet er goed aan eerst de deelnemersvoorwaarden te lezen die je kunt downloaden via onderstaande link:
Zie ook voor alle informatie over de schilderwedstrijd: https://slotenoudosdorp.nl/de-geannexeerde-gemeente-sloten-toen-nu-en-straks/
Website-artikel 'Annexatie 1921' leidt tot opmerkelijk 'cadeau':
100-jarig schilderij Overtoomse Sluis
Links de Overtoomse Sluis, rond de annexatie in 1921 geschilderd door C. Waterman (Foto: eigenares van het schilderij), rechtsboven dezelfde plek in de jaren '20, rechtsonder de huidige situatie.
Mijn webpublicatie '100 jaar bij Amsterdam' op 9 december leverde een record aantal bezoekers op en talloze reacties. En daartussen zat een wel heel bijzondere reactie van een lezeres die mij schreef dat de zwartwitfoto op mijn website precies lijkt op het schilderij dat zij al jaren thuis aan de muur heeft hangen. Tot op dat moment had zij geen enkel idee op welke plek haar schilderij betrekking heeft. De webpublicatie hielp haar in één keer uit de droom! Zij stuurde mij dan ook bovenstaande foto van haar schilderij. Naspeuring op internet leverde vervolgens informatie over de maker: Cornelis Waterman (1893-1969) die veel landschappen en stadsgezichten op zijn naam heeft staan. Werkelijk een cadeautje voor haar en voor mij bij dit eeuw'feest' van de annexatie, en daarmee dus tevens voor alle lezers van deze website!
Op de Beeldbank van het Stadsarchief zijn diverse tekeningen en schilderijen te vinden van het voormalig gebied van Nieuw-West die mogelijk als inspiratiebron kunnen dienen voor deze schilderwedstrijd:
Gezicht vanuit de Sloterpolder op de Warmondstraat, Frans Everbag 1934
1930-1939 Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann (1897-1987) Amsterdam Museum
Waar Kostverlorenvaart, Postjeswetering en de Baarsjes samenkwamen met scheepshellingen die het hoogteverschil tussen Amsterdams en Slotens peil moesten overbruggen, verrees in de jaren '20 deze woonbuurt rond de Postjesweg, zoals hier vanaf de brug bij de Baarsjesweg gezien naar het westen.
Een geschilderde bewerking van een tekening van Rembrandt door Arie Jekel op de plek waar de Sloterkade afbuigt naar de Sloterweg (nu Rijnsburgstraat).
Een van de vele tuinderijen in de Sloterpolder tot in de jaren '50
De Sloterpolder gezien naar het noordoosten met op de achtergrond rechts de nieuwbouw aan de Westlandgracht hoek Theophile de Bockstraat en in het midden achter de huizen van de Orteliuskade de St. Augustinuskerk aan de Postjesweg. Chris Schut, 1951
Alle afbeeldingen tenzij anders vermeld: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam. Sommige foto's zijn door een klik te vergroten.